Teden slovenske hrane
Občina Solčava se je pridružila pobudi »Teden slovenske hrane«
Vlada Republike Slovenije je na pobudo 12 stanovskih organizacij, s prvo podpisano pobudnico projekta – Čebelarsko zvezo Slovenije, decembra lani razglasila, da se tretji teden v mesecu novembru obeležuje kot Teden slovenske hrane. Izvedba Tedna slovenske hrane letos poteka med 11. in 17. novembrom. Pobudi za aktivno obeleževanje tedna domače slovenske hrane se je letos pridružila tudi Občina Solčava.
Namen Tedna slovenske hrane je spodbuditi večje proizvajanje, naročanje, nakupovanje in uživanje hrane slovenskega izvora in porekla, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbujati trajnosten in zdrav način prehranjevanja.
Danes, v petek, smo obeleževali že 14. Tradicionalni slovenski zajtrk in 13. Dan slovenske hrane. Na ta dan v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji uživajo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in sezonsko sadje. Tradicionalni slovenski zajtrk so danes zaužili tudi naši otroci v Osnovni šoli Blaža Arniča v Lučah ter v podružnični šoli ter vrtcu v Solčavi. Obe šoli sta vključeni v projekt Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Skozi ves teden so izvajali raznovrstne aktivnosti, ki omogočajo našim najmlajšim, da spoznajo kakovost, pomen in vlogo domače lokalno pridelane hrane ter vlogo kmetov – pridelovalcev – pri tem.
V vrtcu v Solčavi so sami pekli žemljice, poleg tega pa so obiskali ekološko kmetijo »na Ramšiji«. Tako so spoznali, od kod izvira zdrava in kakovostna hrana, kot so med, mleko in mlečni izdelki, jabolka … ter kako pripravijo osnovne mlečne izdelke. Na občini Solčava smo stopili v stik s šolo in jih spodbudili pri letošnjih aktivnostih ter jih povabili k še bolj tesnemu sodelovanju pri snovanju aktivnosti za uveljavljanje zdrave domače prehrane skozi vse leto. Izvedli smo manjšo ozaveščevalno akcijo poleg tega pa smo se udeležili ekskurzije na avstrijsko Koroško »Javno naročanje lokalnih trajnostnih živil« v organizaciji Umanotere in Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS. Seznanili smo se z sodobnimi trendi in še neizkoriščenimi možnostmi pri uvajanju zdrave prehrane v javno prehrano in prehrano posameznika. Spremljala nas je ekipa TV Slovenije za informativno oddajo Koda, ki je na sporedu vsako soboto dopoldne na prvem programu Televizije Slovenija. Koda je informativna oddaja, ki ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših novic za potrošnike.